Skip to main content
Start » Wine and Dine » En afton i spansk anda
Wine and Dine

En afton i spansk anda

Foto: Shutterstock

Det finns mycket gott att hämta i Spanien när det kommer till både vin och mat. En kväll i spansk anda ska innefatta både smakrik och kryddig mat i kombination med kraftfulla rödviner. Ta del av våra tips för en fantastisk afton! 


Spanska Spare Ribs signerade Ferran Adrià

Foto: Adobestock

Ferran Adrià var köksmästare på den mytomspunna restaurangen El Bulli som fem år fick utmärkelsen världens bästa restaurang. Såhär lagar en av världens bästa kockar sina spare ribs. Mängden barbequesås kan låta galen, men det blir helt perfekt varje gång, vi lovar!

Ingredienser

4 personer
Ca 2 kg spare ribs (tunna
revbensspjäll)
2 msk salt
7 dl hemgjord barbequesås
(ingredienser nedan)
2,5 dl vatten
Rivet skal av 1 apelsin
2 tsk chiliflakes

Barbequesås (7 dl)
2 rödlök
2 vitlöksklyftor
En liten bit ingefära, ca 5 cm
1 msk olivolja
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
Saften från 1 apelsin
2 msk sherryvinäger
1 msk dijonsenap
2 msk worcestersås
1 burk passerade tomater (ca 400g)

Tillbehör
Ca 900g små potatisar
Ca 300g romanticatomater
125g smör
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka persilja
Salt
Nymald svartpeppar
Olivolja

Gör såhär

Värm ugnen till 200 grader och ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Börja sedan med barbequesåsen.

Skala och finhacka rödlök, vitlök och ingefära.

Värm olivoljan i en stekpanna med höga kanter och fräs rödlöken utan att den får färg. Rör ned sockret och låt löken karamelliseras i ca 5 minuter. Rör ned tomatpurén och låt fräsa några minuter till.

Tvätta apelsinen, riv skalet fint och spara till ribsen. Pressa den så du får ut ca 1 dl juice. Tillsätt juicen tillsammans med övriga ingredienser i stekpannan, låt puttra i en halvtimme.

Ta såsen från värmen och mixa den slät med en stavmixer. 

Häll vattnet i en stor ugnsform och lägg i spare ribsen med köttsidan uppåt.

Strö över saltet och täck ribsen med barbequesås. Täck formen med ugnsfolie och sätt in i ugnen i 2 timmar.

Skala vitlöksklyftorna till tillbehören och pressa dem över smöret i en skål.

Hacka persiljan och häll i tillsammans med salt och svartpeppar efter smak.

Blanda och forma en korv med hjälp av plastfolie, lägg in i kylen.

Skölj tomaterna och potatisen. Blanda potatisen med olivolja, salt och svartpeppar och häll ut i en ugnsform. 

Lägg tomaterna (låt dem gärna sitta kvar på kvistarna) i en liten ugnssäker form. Sätt in potatisen i ugnen när ca 30 minuter återstår tills ribsen är klara. 

Ta bort ugnsfolien från ribsen. Sätt in tomaterna i ugnen när cirka 15 minuter återstår tills ribsen är klara.

Ribsen är klara när de fått fin färg och köttet lätt lossnar från benen. Skär upp dem och lägg upp på serveringsfat. Strö över det rivna apelsinskalet och chiliflakes. Serveras gärna med ett kraftfullt spanskt rödvin.


Vitlöksstekta Pilgrimsmusslor

Foto: Adobestock

En superenkel och fantastiskt god förrätt. Det går bra att köpa frysta musslor som tinas innan tillagning. Köper du färska behåller du skalen för en vacker servering.

Ingredienser

4 personer
Ca 20 pilgrimsmusslor eller kammusslor
6 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1/2 kruka persilja
1/2 citron
Olivolja till stekning
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Skala och hacka schalottenlök och vitlök, hacka persiljan.

Gör såhär

Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek musslorna på hög värme, de ska bli vita och få en fin stekyta på varje sida. Lägg i löken och vitlöken innan du vänder på musslorna, låt den steka med och ge smak. Musslorna behöver stekas drygt en minut på varje sida.

Salta och peppra, strö över persiljan och pressa över lite citron. Servera direkt.


Dominio de Alma Monastrell 2019

Tycker du om smakrika, mörkfruktiga rödviner med en touch av fatkrydda? Du vet den typen av vin vars smak stannar kvar i munnen länge? Då är nyheten Dominio de Alma något för dig. Ett kraftfullt vin fullpackat med färska plommon, blåbär, skogshallon och mörk choklad med en härlig tanninstruktur som gör det exceptionellt bra till en härlig köttbit som kräver sitt vin samt till hårdostar.

Från soliga Jumilla nordväst om Alicante i Spanien kommer Dominio de Alma som domineras av druvan Monastrell med en släng av Garnacha tintorera som ger vinet dess djupa mörka färg.

Dominio de Alma Monastrell 2019

139:–
Volym 750 ml
Alkoholhalt 14,5%
Systembolaget Nr 2127
Läs mer hos Sigva

Next article