Med åldern förändras kroppen och aptiten minskar. Men behovet av näring och bra matvanor är lika stort som förr. Därför behöver vi äta lite annorlunda när vi blir äldre.
Det är inte bara aptiten som minskar på äldre dar. Mättnadskänslan infinner sig snabbare och portionerna blir mindre. Därför behöver vi tänka på vad och hur vi äter när vi kommer upp i åren.
Snåla inte på bra fett
– Om du inte orkar äta så mycket på en gång kan du dela upp maten över dygnet. Småät! Blir du snabbt mätt så minska ner på grönsakerna och potatisen och ät mer av det som innehåller mycket proteiner, som ägg, bönor, fisk och kött. Tillsätt gärna extra olja i maten och ringla olja över salladen. Proteinet stärker musklerna och oljan ger energi, säger Inger Stevén, som är dietist på Livsmedelsverket i Uppsala, och fortsätter.
– Man ska absolut inte snåla på bra fett. Får vi i oss för lite mat och för lite fett så tar kroppen av proteinet och omvandlar det till energi. Nötter och frön innehåller både fett och proteiner och är bra att äta som ett mellanmål.
Kroppens åldrande påverkar vad vi behöver äta
Livsmedelsverket har tagit fram en informationsbroschyr med råd om bra mat för äldre. Där lyfter man fram matens betydelse för att bibehålla muskler och styrka i kroppen.
– Om man är 65 år och vet att man troligen inom 10-15 år kommer att går ner i vikt för att musklerna försvinner så tror jag att man vill förstå hur man kan motverka det. Man behöver vara beredd och inse att kroppen påverkas av åldern och att det påverkar vad jag behöver äta.
Tre delar av allt i varje måltid
För den som är ensamstående kan det vara svårt att hitta motivationen att laga mat varje dag.
– Då kan man ha olika produkter hemma med sådant som man tycker om. Känn efter vad du är sugen på. Tänk tallriksmodellen fast med tre lika stora delar av allt. Så kan man tänka vid alla måltider, även om man bara äter en smörgås.
Fler friska år med rätt kost
Och vad kan man göra om man tycker det är tråkigt att äta ensam och vill ha sällskap?
– Se efter vilka möjligheter som finns där du bor. Vissa kommuner har volontärer som äter tillsammans med äldre på restauranger och boenden. Det finns också träffpunkter för äldre där man kan äta tillsammans med andra. Pensionärsföreningar känner väl till sambandet mellan ensamhet och minskad aptit och arbetar på att hitta lösningar, säger Inger Stevén och lyfter fram den stora vinsten med att äta rätt på äldre dar.
– Jag är övertygad om att det går att vinna fler friska år till livet med hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet.