Maya Samuelsson
Sommelier
Sommeliern Maya Samuelsson, känd från TV4 och som delägare på familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar kan allt om hur mat och dryck fungerar ihop. Hennes välutvecklade smakpalett tar fram det bästa i olika smaker och låter ingredienserna och dryckerna samsas om uppmärksamheten, på samma villkor. Allt handlar om balans.
Julen är en högtid med många stökiga smaker som står i stark kontrast
med varandra, säger Maya. Det är mat som smakar mycket och det finns
många söta inslag såsom senapen till julskinkan, rödkålen och de
glaserade revbensspjällen. För att få fram den rätta kombinationen
behöver man egentligen en dryck med mer socker, vilket gör det lite
krångligt.
Till det kalla julbordet med fisk, sill och sallader passar det med ett Riesling som har hög syra och en viss sockerhalt. Sötman i vinet möter upp sötman i maten och syran bryter av och skapar fräschör, menar hon. Till de varma rätterna som köttbullar och prinskorven passar ett medelfylligt rödvin som inte får vara för smakrikt eftersom det kommer att döda alla intryck av maten. Det viktiga är att vinet inte har en för hög strävhet då det kan krocka med kryddiga inslag i maten– men gärna fruktigt och syrligt. Även en halvtorr cider från Normandie eller Sverige funkar utmärkt till fläsk och julskinkan, och här finns det många utmärkta alkoholfria alternativ påvisar hon.
Årets sista dag
Lika olika som det kommande året kan komma te sig, lika många olika rätter serveras på nyårsbordet runt om i landet. Maya menar att det kan vara värt att våga prova något nytt. Kanske ett engelskt mousserande eller en cava i samma prisklass som en champagne? Om man väljer att servera skaldjur så harmonierar dessa med ett bubbel som har mycket syra. Syran fungerar nämligen utmärkt till syrliga inslag som vitvinssåsen eller ostron med en vinägrett. En äldre champagne, som lagrats länge på jästfällning, har stor smak och går utmärkt med kyckling och fläsk. Undvik dock alltid söta tillbehör, som palsternacka eller honung, då kommer champagnen bara upplevas sur, fortsätter hon. En annan viktig sak att tänka på är glasen som man serverar drycken i.
– När du serverar champagne så servera det i ett vanligt vitvinsglas istället för ett klassiskt champagneglas. På så vis öppnar smakerna upp sig mer.
Hon säger också att man inte ska vara rädd för att servera champagnen lite varmare runt 8-10 grader istället för 6-8 grader eftersom att nyanserna träder fram bättre än vid kallare temperaturer. Ett annat tips är att inte spara toppchampagnen till tolvslaget utan att istället drick den i början av kvällen då den uppskattas som mest.
Allmänna vintips
Vad de flesta av oss inte känner till är att vin faktiskt håller bra en längre tid efter öppning.
Så om du öppnar ett vin som inte passar till maten som du lagat – korka igen det och ställ in det i kylen, röda som vita viner. Öppnade viner håller sig i cirka 3 veckor om vi inte druckit för mycket ur den, tillägger hon. Det innebär att man kan testa olika viner och matkombinationer. På så vis lär man sig också om olika druvor och regioner. Hon menar också att man ska unna sig att kliva upp i prisklass, lägga till någon 20-lapp, för runt 120 kronor är det en kvalitetsskillnad.
– Ofta tvekar vi inte att köpa ett glas vin på krogen för 120 kronor. Köper man ett dyrare vin får man en bättre produkt och gynnar bättre producenter, avslutar hon.