Denna ingress är egentligen helt onödig för när du läste rubriken insåg du att du knappt klarar av julledigheten utan en pepparkakscheesecake. Smakerna av vit choklad, syrliga hallon och pepparkaka kombineras i Camilla Hamids dessert som dessutom är en ”no bake” – cake. Därför kan du som amatörkonditor slänga ihop denna dessert och imponera på jul- och nyårsgästerna hur enkelt som helst.
Den här cheesecaken bakas utan ugn och kan förberedas flera veckor
innan den ska serveras. Både botten och fyllning kan göras innan och
sedan är det bara att låta det stå i frysen. Vänta med hallonspegeln
tills du vill servera den.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. På Camilla Hamids instagram @camillahamid hittar ni en steg för steg-video där hon visar hur hon bakar den här ljuvligt goda cheesecaken!
Ingredienser (botten):
- 250 g pepparkakor
- 100 g smör
Ingredienser (fyllning):
- 300 g vit choklad
- 600 g färskost
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
Ingredienser (hallonspegel):
- 225 g frysta hallon
- saft från 1 citron
- 0,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 tsk agar agar pulver
Ingredienser (Dekoration)
- 2 dl vispgrädde
- 1 kruka mynta
Gör såhär:
- Mixa pepparkakorna till ett fint smul.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
- Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i boten på formen.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
- Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
- Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
- Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
- Bre ut fyllningen över botten i formen.
- Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
- Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra hallonspegeln.
- Koka upp hallon, citronsaft och vatten i en kastrull tills hallonen mjuknat.
- Sila hallonmoset så att du blir av med kärnor och du får en fin hallonpuré.
- Låt hallonpurén koka upp tillsammans med strösocker och agar agar-pulver i 2-3 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt hallongelén svalna lite innan du häller den på din cheesecake.
- Ställ tillbaka formen i kylskåpet och vänta med att lossa cheesecaken från formen tills hallonspegeln stelnat.
- Dekorera med vispad grädde och färsk mynta. Servera och njut!
Recept: Camilla Hamid
Tips: Följ Camilla Hamid på @camillahamid på instagram eller läs alla hennes recept på mykitchenstories.koket.se