Det går faktiskt att få ett arkitektritat drömhus och samtidigt hålla sig inom en rimlig budget. Charlotte och Johan Bood flyttar snart in i sitt.
Charlotte och Johan Bood befinner sig just nu i Johans föräldrars sommarstuga på Vindö utanför Stockholm. De har bott här i ett halvår eftersom de är mellan två boenden. Lägenheten i Hägersten är såld och nu väntar de med stor spänning på att flytta in i drömhuset. Men låt oss backa bandet ett år, till dagen paret gick runt och besökte montrar på Hem och Villa-mässan.
– Vi hade precis köpt en tomt och tanken var att vi skulle köpa ett hus och placera där. Vi gick runt bland olika husleverantörer men hittade inget vi riktigt gillade. Tanken att bo i ett hus som är massproducerat lockade oss inte, vi ville ha något unikt. Ett hem som är helt skapat efter vår smak och våra önskemål. Ja, vårt drömhus.
Innan de köpte tomten hade de gått i köptankar ganska länge. Från början hade de planerat att de skulle köpa ett redan färdigt hus och de kollade ofta på Hemnet.
– Men alla hus stack i väg i pris och kvar fanns bara renoveringsobjekt och det kändes helt enkelt för stort att ta sig an, säger Johan som är läkare precis som sin fru Charlotte och därför kände att tiden till att renovera inte fanns.
Men att satsa på ett arkitektritat hus, är det inte ännu dyrare?
– Det trodde vi. Vår förutfattade mening var att ett arkitektritat hus för det första var dyrt och för det andra så skulle man få ett hus med opraktiska lösningar, säger Johan och Charlotte fyller i:
– Ja, vi tänkte att man får en ritning på ett snyggt hus och så kommer notan, och sen ska man själv ta kontakt med byggfirma som bygga huset och då visar det sig att huset blir alldeles för dyrt.
Annan placering på tomten
Men så visade det sig alltså inte vara. Genom Johans pappa, som har en rörfirma, kom de i kontakt med en arkitektbyrå och bokade in sig på ett villkorslöst möte.
– Vi kom dit med en lista med önskemål. Men hemmet vi då trodde var vårt drömhus, skulle visa sig inte riktigt vara det. Visst, många saker på listan har vi kvar, som ett stort kök, men mycket har vi också gjort annorlunda, säger Johan.
Som vad?
– Ja, till exempel både husets och garagets placering på tomten. Vi hade tänkt att huset skulle stå på en helt annan plats men arkitekterna fick oss att tänka annorlunda och det är vi mycket glada för. Nu står det på en plats där solen når det bättre och där det bättre smälter in i naturen. Och garaget kom närmare huset så vi slipper släpa på matkassar fram och tillbaka.
Arkitekterna har också haft kontakt med alla inblandade företag som var med att bygga huset. Det har varit skönt för Charlotte och Johan, men framför allt har det varit ett sätt att se till att budgeten hålls.
– Under hela processen har arkitekterna stämt av med byggfirman. Det visade sig bland annat att vi behövde ta bort några burspråk på ritningen för att det skulle bli för dyrt att bygga. Och något sådant är ju så mycket bättre att ta ställning till innan såklart, säger Johan.
– Ja, de har fungerat som spindeln i nätet och skött kontakt med såväl kommun som byggfirma. Det har varit en ovärderlig service för oss som inte har gjort något liknande tidigare, säger Charlotte.
Älskar området
Nu sitter alltså paret Bood i sommarstugan och väntar med spänning på att äntligen flytta in. Drömhuset blev till slut ett 180 kvadratmeter stort suterränghus med stående träpanel. En panel som de ska lämna obehandlad så den blir naturligt grå med tiden. Huset har ett vackert aluzink pulpettak. Huset har tre sovrum, ett gästrum, ett stort kök, ett biorum, två badrum, bastu och en rymlig farstu.
Och det ligger i ett område de älskar. Betsede på Värmdö, 20 minuter med bussen in till Slussen men ändå med naturen runt knuten. Här kan paret åka ut med båten och bada efter jobbet eller springa i löpspåret som går förbi nära tomten. Dessutom bor Charlottes syster i närheten, på Saltarö, och Johans föräldrar har ju sommarstugan i närheten. Och som om saker och ting inte är bra nog som de är, har Charlotte fått jobb på vårdcentralen i närheten.
Vad kommer ni ta med er av hela den här processen?
– Något vi lärde oss var att ha en tydlig vision för vad man önskar sig, men ändå ha ett öppet sinne. Om vi hade bestämt oss och sedan låst oss vid vår första idé hade vi i dag haft ett hus som inte alls var så effektivt. Arkitekterna har varit mycket bra på att maximera ytorna, och komma på smarta lösningar för förvaring. Nu har vi till exempel flera platsbyggda möbler och det hade vi aldrig tänkt tanken att vi skulle ha.Gör: Charlotte ST-läkare vid Gustavsbergs- och Djurö vårdcentral. Johan gör forsknings-AT vid Huddinge sjukhus. PhD och forskar på KI.
Namn: Charlotte och Johan Bood
Gör: Charlotte ST-läkare vid Gustavsbergs- och Djurö vårdcentral. Johan gör forsknings-AT vid Huddinge sjukhus. PhD och forskar på KI.
Favoritutrymmet i nya huset: Badkaret på övervåningen med fönster framför där man, utan att oroa sig för insyn, kan ligga och titta på träden/himlen utanför medan man badar.
Tips till andra: Våga anlita arkitekt. Det är inte så dyrt som man tror, se vad som ingår i priset! Leta fram inspirationsbilder så arkitekten vet vilken typ av hus ni kan tänka er och lås er inte vid en idé, lita på arkitekternas ofta briljanta lösningar.
Inredningsstil: Skandinavisk