När man inreder sitt hem är nyckeln ofta att hitta balansen mellan gammalt och nytt. Samtidigt är hemmet levande och det tillkommer hela tiden nya saker.
Ett smart sätt är att handla i andra hand, det minskar miljöpåverkan och gör det lättare att hitta unika saker som ger hemmet karaktär. När du sedan tröttnat på någon pryl kan du i din tur skänka det för att bidra till en bättre värld.
Vår konsumtion och miljöpåverkan hänger ihop. Vad vi väljer att köpa påverkar människor, djur, natur och hela ekosystem. Därför är det viktigt att konsumera på ett hållbart sätt. Genom att handla second hand minskar miljöpåverkan drastiskt och du hittar också ofta mer unika saker och möbler är på kedjorna – dessutom till ett bra pris.
Förläng livlängden
En möbel som skänks och sedan säljs i andra hand får ett längre liv och ger på så vis mindre påverkan per användning. Det är ett mer effektivt nyttjande av jordens resurser och minskar den direkta påverkan som varje vara har i det land där den produceras.
Det som inte passar i ett hem kan göra hela skillnaden i ett annat.
Tjusningen med att handla i andra hand är att det som inte passar i ett hem kan göra hela skillnaden i ett annat. Inte bara i ditt eget hem utan också för någon annan. På Erikshjälpen arbetar man med hållbarhet och samhällsnytta i hela kedjan. Många av de anställda i butikerna är arbetstränande, överskottet går till humanitära och sociala välgörande projekt i Sverige och internationellt hela världen och saker som inte blir sålda skänks till andra länders behövande.
– Att handla second hand är prisvärt och bra för miljön. Samma sak gäller att skänka sina överblivna saker. De får ett förlängt liv som gör nytta för någon annan, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef Erikshjälpen Second Hand.
Allt mellan himmel och jord
I en second hand-butik kan man hitta allt mellan himmel och jord. Kläder, möbler, böcker och elektronik är bara en del av utbudet. Det finns olika sorters second hand-butiker, både sådana med ett noga utvalt utbud som passar en viss målgrupp eller så som Erikshjälpens butiker som är självförsörjande och fylls på med det som skänks.
– Det gör att det kan vara svårt för oss att ha en tydlig strategi för vad vi vill sälja. Vi fokuserar därför på att skapa en marknadsplats där man hittar fynd och sådant som bidrar till det personliga uttrycket. Vi försöker att exponera sakerna rätt så att alla hittar vad de letar efter, säger Tomas Bjöersdorff.
Intresset ökar
Intresset för second hand ökar, försäljningen ökade med 10 procent förra året. Kända profiler som Elsa Billgren och Underbara Klara har bidragit mycket till att öka intresset för det begagnade och personliga. Sådant som är populärt i butikerna är klassiska serviser från Rörstrand och Gustavsberg, tidiga Ikea-varor och andra nordiska designklassiker.
Många kommer till oss för att känna nostalgi och minnas.
– Förr var second hand mer loppisorienterat men nu har det blivit mer ett koncept. Många kommer också till oss för att känna nostalgi och minnas, säger Tomas Bjöersdorff.
Han menar att det är viktigt att rotera sortimentet hela tiden. Allt i butikerna blir inte sålt i Sverige. En vara ligger normalt i butiken i 4-6 veckor innan den tas bort. Då skickas den antingen till en annan butik eller någon av deras samarbetsorgaisationer i Östeuropa. Varor blir också sålda för förädling till nya varor, isolering- och stoppningsprodukter, i sista hand blir varorna till ny energi.
Exempel i siffror:
- Det går åt 3000-5000 liter vatten att tillverka en ny bomullströja.
- Vi svenskar köper 13 kilo kläder per person och år.
- Knappt 8 kilo kläder slängs som restavfall, hälften av det hade kunnat återanvändas.
- Endast 2-3 kilo per person skänks till ideell second hand för ökat återbruk.
- 7 av 10 svenskar använder mindre än hälften av vad de har i garderoben.