Genom målmedvetenhet, envishet, självdisciplin och en förvärvad förmåga att hantera motgångar har Jesper lyckats hålla sig på världstoppen i golf i 25 år.
I februari 2010 tvingades Jesper Parnevik bryta en stor golftävling i Los Angeles. De smärtor i rygg och höft som besvärat honom under en längre tid blev till slut för stora.
– Jag har varit skadad många gånger i min karriär, och jag kände att det här var allvarligt, säger Jesper Parnevik. En ryggexpert kopplades in och kunde snart konstatera att kota L5 i Jesper Parneviks ländrygg var krossad i tre delar. Jesper fick diagnosen Istmisk spondylolistes, som orsakas av ett brott på en av de nedre ryggkotornas bärande ben. Brottet leder till att kotan börj ar glida, vilket utsätter den undre kotan för ett mycket stort och smärtsamt tryck. Nervroten och ryggmärgskanalen kan också påverkas och ge neurolog isk värk i benen eller ischiassmärtor, vilket Jesper Parnevik kände av.
Viktigt att ha mål
Skadan hade kunnat innebära slutet på Jesper Parneviks golfk arriär – steloperation diskuterades – men i stället blev det början på en lång väg tillbaka.
– Jag ville inte operera innan jag hade gett sjukgymnastiken en ordentlig chans. Dels ville jag bli av med besvären på naturlig väg, dels ville jag verklig en inte ge upp golfen. Jag kände ju att spelet fortfarande fanns där, och därmed också hoppet om att kunna vara med och slåss i toppen igen. Det är allt som behövs – det där lilla hoppet. Jag är en tjurskalle. Det är väl därför jag har lyckats ta mig så långt inom min idrott.
Viljan att ta sig tillbaka till golfen var Jesper Parneviks morot när han bestämde sig för att försöka träna bort smärtorna i ryggen. Och att ha ett mål med sin rehabträning tror han är viktigt, oavsett om man är elitidrottare eller sjukpensionär. Målet kan vara att klara av att göra något som man inte kunnat tidigare, eller att träna bort en del av smärtan. Rehabträning kan vara tung och utdragen och då är det bra att ha något som motiverar en att hålla ut.
Träna på rätt sätt
Det är också viktigt att målet är långsiktigt. Jesper Parnevik tror att många gör misstaget att nöja sig när de har trän at ett tag och sett de första positiva resultaten. I stället för att luta sig till baka ska man använda framstegen som bränsle för att orka fortsätta kämpa mot det långsiktiga målet, menar han.
– Om man slutar att träna i förtid kan skadan dessutom komma tillbaka rätt vad det är och då kan den bli svår are att bli av med. Jesper Parnevik poängterar också hur viktigt det är att hitta en duktig sjukgymnast som kan utforma konkreta och korrekta träningsscheman. Det räcker inte bara att träna, säger han. Man måste träna på rätt sätt också.
– Det är frustrerande att träna när man inte märker några tydliga eff ekter. Men tränar du rätt kommer resultaten fort och då ökar motivationen att fortsätta.
”Det är skönt att hålla igång”
Jesper Parnevik la allt sitt fokus på att bli bra och funderade knappt på vad han skulle göra om det visade sig att hans kropp inte klarade av att spela golf längre. Men något han vet säkert är att han inte skulle sluta sporta.
– Det är skönt att hålla igång och dessutom är man ju van vid att vara vältränad. Stoltheten och fåfängan skulle hindra mig från att slappa ihop fullständigt. Dessutom har jag två tonårsdöttrar som brukar vara ganska duktiga på att tala om när de tycker att jag börjar få lite mage, säger Jesper och skrattar.
Tillbaka på touren
Exakt vad han ska och inte ska göra efter karriären, är något som Jesper Parnevik hur som helst inte behöver tänka på än. Sex månader efter den avbrutna tävlingen i Los Angeles var han tillbaka på tee, och trots att den tävlingen också slutade i sjukstugan (på grund av en nackskada), är han nu tillbaka på touren. Jesper Parnevik vägrar helt enkelt att ge upp, och förklaringen till hans målmedvetenhet ligger kanske i den sport han så envist vägrar släppa taget om.
– Golfen har lärt mig självdisciplin och tålamod. Om du lyckas hänger bara på dig själv och din egen vilja. Det finns inga lagkamrater att stödja sig mot – du måste själv hitta motivationen för att orka träna så mycket som behövs. Det är mycket toppar och dalar inom golfen också – under ett och samma varv kan du gå från lycka och extas till fullständig misär – och att lära sig att hantera dem har även lärt mig att hantera de framgångar och bakslag som livet består av.