Skip to main content
Start » Djurhälsa » Skaffa hund på ett tryggt sätt
Sponsrad

Kärlek vid första ögonkastet eller ett noggrant och genomtänkt beslut? Att skaffa hund är ett stort ansvar och kan bli en känslomässig bergochdalbana om det visar sig att hunden inte mår bra. Därför är det viktigt att inte köpa en hund som förts in i Sverige på olagligt vis. Här är sakerna man bör tänka extra på när man är i färd med att köpa hund. 

Som en effekt av pandemin har suget efter en hundvalp ökat och därmed priserna. När det finns stora pengar att tjäna, ökar också den organiserade brottsligheten som i allt större skala smugglar hundar in i landet.   

Risk att hundar far illa 

Det förekommer valpfabriker i utlandet där tikar föder valpar på löpande band och hundar som far illa på grund av dålig djurhållning, bristande hygien och sjukdomar. När man köper hund från en oseriös säljare kan hunden vara insmugglad från utlandet. Förutom att dessa hundar ofta far illa är risken stor att hunden inte har fullgod vaccination mot rabies och kan därför riskera att föra med sig sjukdomen. Förfalskade vaccinationsintyg förekommer.

– Det är viktigt att veta att rabies är en obotlig och dödlig sjukdom för både djur och människor. Sverige är sedan lång tid rabiesfritt men smittan finns i Östeuropa där många av smuggelhundarna föds upp och sedan säljs i bland annat Sverige, säger Simon Löfgren, biträdande chef på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

Simon Löfgren

Jordbruksverket

Foto: Tomas Magnusson

Köp din hund från en seriös uppfödare

Det är ofta de eftertraktade småhundarna som bichon frisé, malteser, pomeranian och bulldogg som smugglas till Sverige och säljs över internet, men det förekommer alla raser och storlekar på hundar. Det menar Simon Löfgren på Jordbruksverket som tillsammans med tullen och polisen arbetar med att informera blivande hundägare om riskerna med att köpa hund från anonyma säljare.   

– Så länge det finns köpare kommer den illegala handeln fortsätta. Se därför till att köpa hund på ett ansvarsfullt sätt. När man köper sin valp från en seriös uppfödare som kan garantera att djuret är friskt, då kan hundägaren öppna både famnen och hjärtat och se fram emot många år med sin nya familjemedlem, säger Simon Löfgren.

Tänk på detta när du köper hund

  • Träffa alltid valpen tillsammans med mamman i hemmet. 
  • Kolla upp säljaren. 
  • Köpehandlingen ska alltid innehålla säljarens namn, adress och telefonnummer – acceptera aldrig bara mobilnummer. 
  • Hunden ska vara grundvaccinerad och ha ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från en veterinär. 
  • Om hunden kommer från ett annat land, se till att få införseldokumenten granskade av din veterinär. 
  • Hunden ska vara registrerad på säljaren i Jordbruksverkets hundregister.  

Se upp! Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan, ska du inte köpa hunden hur mycket du än ömmar för den.

Next article