Volontärerna Per och Tomas på Svenska Djurambulansen har vigt sina liv och sin fritid åt att rädda djur – men fungerar även som stöd åt djurägare i den svåra stunden. Möt dem i deras vardag och få en inblick i deras utryckning då airedaleterriern Joy blev hastigt sjuk.
Joy hade aldrig tidigare varit sjuk. Därför var det otroligt överraskande när hon vaknade och inte ville gå ut. Det var ingen fart på henne, såsom det normalt är. När hon sedan fick diarréer förstod jag att något var fel, säger Joys hundägare Ulrica. Hon kontaktade First Vet som menade att hon kunde avvakta med att åka in eftersom Joy fick i sig vätska. Dagen efter bestämmer sig Ulrica för att det är bäst att åka in till Södra Djursjukhuset. Joys öga har då svullnat och hon har ett påverkat allmäntillstånd.
Samtal till Djurambulansen
–Vi fick in ett samtal om att det var en hund som behövde transport. Just då var vi på väg för att ta hand om en avliden katt. Tillståndet för hunden var akut. Ägaren hade inte möjlighet att köra då hon brutit lårbenshalsen. Vår bedömning blev då att prioritera hunden, trots att det var en längre körning, säger Svenska Djurambulansens volontär Per Holm. Han har valt att bidra med sin tid, omsorg och sin djurkunskap till Djurambulansen. Han har en önskan om att ge tillbaka till samhället. Framför allt vill han hjälpa djur och djurägare i en svår situation.
Skön känsla att få hjälp
– Vilka killar. De kom på fyrtiominuter, fast de sa att de kanske skulle dröja. De var väldigt proffsiga, lyhörda och empatiska. De hade väldigt mjukt handlag med Joy när de spände fast henne på båren. Hon blev inte det minsta stressad. De var så goa emot henne och mig. Sen fick jag åka med i ambulansen. Det kändes tryggt att jag kunde sitta och klappa på Joy under färden till sjukhuset. Killarna stannade också kvar på sjukhuset för de ville veta hur det gick, säger Ulrica. Hon menar att fler borde bli månadsgivare eftersom det behövs fler bilar så att organisationen kan bli rikstäckande. Ulrica hade inte klarat det utan deras hjälp och Joy hade inte fått vård. Dessvärre hade Joy drabbats av svår njursvikt och fick därför somna in i lugn och ro.
Helhjärtat teamarbete
– Det var en bra uttryckning där teamarbetet fungerade som ett maskineri. Vi märkte ju att hunden inte alls hade det bra. Dels hanterade vi oron från djurägaren men vi gav också djuret den uppmärksamhet som stunden krävde. Joy fick ligga på sin egen filt på båren. Det var en skön känsla att hjälpa henne till veterinären, säger volontären Tomas Stjernenfall.
Hans engagemang grundar sig i en önskan att hjälpa djur i nöd. Han menar också att djuren inte har en egen röst och kan inte stå upp för sig – därför behövs fler volontärer till Svenska Djurambulansen.
Trygghet för djur och människor
Svenska Djurambulansen kommer till djurens hjälp i allt från enkla till komplicerade ärenden. Djurägare kan kontakta Svenska Djurambulansen om ett husdjur är akut sjukt eller skadat och man behöver hjälp med transport. Tänk på att de inte vårdar och de får heller inte lämna medicinska råd. Det går också att vända sig till dem om man har hittat en skadad fågel, igelkott eller ekorre. Inför sommaren bör djurägare vara uppmärksamma på huggormar i skog och mark. Tänk på att ha med vatten på promenaden och lämna inte djur i bilen.
– Om någon är nyfiken på volontärsarbetet så behöver vi bli fler, avslutar Per Holm.