Berättelsen om Champagne Deutz började 1838 med två preussiska immigranter, William Deutz och Pierre-Hubert Geldermann. Tack vare sin dynamik och sina relationer skapade de en stark efterfrågan på champagnen i England och Tyskland.
Champagne Deutz är ofta lovprisat som det vackraste champagnehuset och är beläget i pittoreska Aÿ, en av 17 Grand Cru-byar belägna i hjärtat av Champagne. Den årliga produktionen är runt två miljoner flaskor, vilket gör Deutz relativt stora, men samtidigt till ett litet hus jämfört med de riktiga jättarna. Vineriet är känt för att utöva klassiskt champagnehantverk i sin hypermoderna anläggning.
Frankrike största marknad
År 1983, efter att i generationer ägts av familjerna Deutz och Geldermann, såldes företaget till familjen Rouzaud, som även äger Louis Roederer. Idag är den primära marknaden inhemsk men i begynnelsen var det i Storbritannien Deutz var mest populärt.
Vingårdar på 216 hektar
Idag har Deutz tillgång till 216 hektar vingårdar över Champagne och 42 hektar som det äger själv. Resten av utbudet av druvor kommer från långsiktiga odlarrelationer. Deutz äger också presshus i Ay, Bouzy och Côte des Blancs. Dessutom hämtar den Pinot Noir från Verzenay och Mailly. Nästan 80 procent av frukten kommer från Grand Cru- och Premier Cru-platser.
Smaken av en elegant klassiker
Den distinkta smaken hos standardcuvéen Deutz Brut Classic kommer från en blandning av citrustoner, mogna röda äpplen, nötter, rostat bröd och mineral. Denna klassiker är perfekt som välkomstbubbel, till lättare tilltugg eller skaldjur. Alla Deutz viner kan drickas på egen hand som aperitif, men årgångschampagnerna är skapade för att passa ihop med mat, speciellt när de har fått lite flaskålder.
I vineriet vinifieras de stilla basvinerna i tankar av rostfritt stål. Efter sekundärjäsning lagras flaskorna i egna källare huggna ur kalkstensberget 30 meter under huset.
Deutz Brut Classic
Artnr 7487
Pris 479 kr
Alkoholhalt 12%
Lagras i svala källare
Deutz framställs enligt den traditionella metoden, vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska.
Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader, och ibland flera års lagring, placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses ned. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.
De senaste tio åren har det gjorts enorma investeringar i det numera ultramoderna vineriet. Deutz arbetar hantverksmässigt och fokuserat från druva till färdig produkt.
Deutz på alla trestjärniga krogar
De senaste tio åren har det gjorts enorma investeringar i det numera ultramoderna vineriet. Deutz arbetar hantverksmässigt och fokuserat från druva till färdig produkt.
Champagnerna är lagrade med fruktkoncentration och mousse och de komplexa vinerna finns representerade på alla trestjärniga krogar i Frankrike.
Deutz lägger stor vikt vid sin standardcuvée och använder druvor av bästa kvalitet. Till exempel används aldrig andrapressvin och vinet lagras alltid minst dubbelt så länge som lagstadgat för att ge stor komplexitet till vinet. Deutz använder också en ovanligt stor del reservvin i cuvéen för att ytterligare höja kvalitén och smakrikedomen.