Hon har figurerat i väldigt många sammanhang. Tea Malmegårds karriär har gått från London och Operakällaren till tv-produktionerna Dessertmästarna och Kockarnas kamp. Idag driver hon den framgångsrika restaurangen DoMa med sin man och säger att hon aldrig vill sluta inspireras och imponeras.
Tea Malmegårds egen familj var inte så matintresserad. Eller rättare sagt – de älskade att äta mat, men gillade inte att laga den, som hon själv säger. Därför blev en sprallig engelsman på tv hennes väg in i kockandet.
– Jamie Oliver innebar en lustfylld, rolig och tillgänglig matlagning. Jag fastnade direkt och spelade in alla hans program. Sedan sprang jag till saluhallen med inköpslistor. Jag var 13 år när hans program fick mig att öppna ögonen för vad jag ville bli, och det fanns ingen återvändo efter det.
Tea Malmegård började plugga på Culinary Arts Management i London direkt efter gymnasiet. En utbildning med fokus på hur du blir kökschef eller restaurangmanager och ekonom.
– Jag fick ett helhetsperspektiv som jag tror är väldigt viktigt om du ska ge dig in i branschen. Teori och matlagning i all ära, men ibland krävs ett större fokus på hur det är att överleva som restaurangägare.
Rakt in i de stora köken
Hemkommen från England fick Tea sitt första riktiga genombrott när hon fick jobbet som konditor på Operakällaren.
– Sedan följde jag med min pojkvän till New York och fick jobb på legendariska Gotham Bar & Grill. När vi kom hem hamnade jag på Operakällaren igen, men som chefskonditor den här gången.
Fallenhet för det söta
Tea märkte redan på skolan i London att hon hade ett handlag för desserter. Ibland var hon till och med bättre än sina lärare.
Jag tycker du har en större frihet när det gäller desserter. Du kan fokusera mer på smaken eftersom du bara ska äta några tuggor.
Tea Malmegård
Efterrätter är både lättare och intressantare att skapa, men också att äta. Jag gör mycket hellre det än en huvudrätt.
DoMa och livet som krögare
2014 öppnade Tea och hennes man Viktor Leijon DoMa Supperclub i sin lägenhet. Restaurangen låg i deras vardagsrum där de lagade mat och tog hand om gäster.
– Folk kom som ett slutet sällskap. Det var allt från familjer och företag till dopbruncher, verkligen alla kategorier av tillfällen. Vi drev den i nästan två år innan jag blev gravid.
DoMa (förkortning för Dorothea Malmegård) i sin nuvarande form öppnade för två år sedan. Paret bor i samma hus som restaurangen, så det blev mer eller mindre som att flytta ner interiören.
I september förra året öppnades en bar i samma lokal som är tre gånger så stor som restaurangen.
– Det var en gambling, men det har gått superbra. Vi kände också att det var ett nödvändigt komplement. Det saknades en yta för gästerna att ta en fördrink, eller att stanna kvar på efter middagen.
Alltid ett öppet sinne
Tea har “smakat på hela världen” och verkligen haft ynnesten att resa runt och ätit på väldigt många ställen. Bland annat flera vändor i USA.
– Jag har ätit mig mellan San Francisco och Las Vegas, men även varit runt i Frankrike, Spanien och Italien. När jag hade podden Behind the menu åkte jag runt och intervjuade stjärnkrögare i Norden.
När det kommer till inspiration så hittar Tea lika mycket från andra källor som i mat.
– Jag blir minst lika påverkad av en konstutställning, kläder eller musik. Färg och form från olika sammanhang. Men det kan också vara att någon påminner mig om en råvara som jag helt glömt bort eller att något nytt har kommit. Jag vill hela tiden ha ett öppet sinne.