Att köpa bostad kan vara en riktigt nervkittlande affär. Upplevelsen spänner ofta över hela känsloregistret. Från spänning, förväntan och nervositet till glädje och ibland också besvikelse. Förra året genomfördes cirka 170 000 bostadsaffärer i landet och visst måste känslorna få ta plats här, men de behöver också balanseras med kunskap och eftertanke för att allt ska bli rätt. Jag vill slå ett slag för att vi ska bli bättre på att kombinera hjärta med hjärna, eller känsla med förnuft om man så vill, när vi köper och säljer bostad.
Ansvarsfördelning i bostadsaffären
Mäklarsamfundet är bransch- och medlemsorganisationen för Sveriges fastighetsmäklare. Vi ser dagligen i vilka frågor som bostadsköpare är pålästa och kunniga och på vilka områden som mer kunskap skulle behövas för att vara bättre rustade inför affären. Inte minst genom våra kundvägledare, som varje år talar med över 5 000 köpare och säljare och vägleder dem i vad som gäller i bostadsaffären. De vanligaste och mest återkommande frågorna är en spegling av var kunskapsluckorna är som störst. Inte sällan handlar dessa frågor om ansvarsfördelningen i bostadsaffären, alltså vilket ansvar säljaren, köparen och fastighetsmäklaren har.
Långtgående undersökningsplikt
Köpare har till exempel en långtgående undersökningsplikt, som att döma av samtalen till våra kundvägledare, långt ifrån alla har insett innebörden av. Den kanske allra vanligaste frågan handlar om trasiga kylskåp och andra vitvaror. Det händer att köpare, kort efter tillträdet, märker att kylskåp eller kanske tvättmaskinen går sönder. Då uppstår frågan vem som är ansvarig för att åtgärda felet eller helt enkelt köpa nytt. Att även en kontroll av vitvarornas skick ingår i köparens undersökningsplikt kan möjligen förvåna vissa, men nog är det ganska rimligt? I grunden handlar det om förväntan. Vad kan man som köpare förvänta sig av vitvaror som är tio eller till och med femton år gamla? Hur lång livslängd är egentligen kvar?
Kunskap är makt
I grund och botten handlar det om att man som köpare, för att bli nöjd med sin affär, måste kunna tillvarata sina intressen. I det ingår att förstå de egna skyldigheterna och det egna ansvaret. Desto mer kunskap ju bättre förberedd. Så mitt råd till dig som är på väg att köpa bostad är egentligen ganska enkelt.
Läs på, förstå din egen, säljarens och mäklarens roll i affären, och kontrollera för guds skull hur gamla vitvarorna är innan du slår till.
Björn Wellhagen
Lycka till med din affär!
/Björn Wellhagen