Likt många andra var det min pappa som tog med mig till golfbanan. Jag var 8-9 år. Jag tyckte det var roligt att spendera tid med pappa, men golfen var väl sådär roligt. Pappa gav mig 10 slag per hål i början, och jag vann oftast. Det var kul att vinna!
Pappa tyckte det var roligt att vi kunde göra något tillsammans förstås, men jag tror också han insåg att golf var en bra idrott för en tjej. Han berättade tidigt att det fanns en tjej från vår stad som var ute på Europatouren och tävlade i golf, hon hade det som jobb. Hon hette Kerstin Ehrnlund. Kanske sådde han ett frö då. Jag fortsatte iallafall följa med till golfklubben.
Gemenskapen viktigt
Min bästa kompis och granne, Lena, började också spela. Det var vi två och kanske nån mer tjej på klubben. Det fanns alltid killar att spela med, men det var inte lika roligt. När Lena, som var tre år äldre började tröttna på golf, insåg min kloka pappa att det var viktigt för mig att ha andra tjejer att träna med. Jag fick bli medlem på den andra klubben i Kungälv, Gullbringa, där det fanns gott om tjejer, och en mycket engagerad juniorledare. Det fanns också förebilder som Helen Alfredsson, som hade växt upp på klubben.
Öka antalet kvinnor på golfklubbarna
Detta var antagligen det viktigaste pappa gjorde för min karriär. Han gav mig möjlighet att fortsatt tycka golf var roligt, eftersom jag behövde tjejkompisar att träna med. Vilken klok far.
Detta är viktigt för många tjejer och damer att ha vänner att spela med. Du behöver inte tävla eller satsa på golf, tvärtom vill många kvinnor spela socialt, och absolut inte tävla, då blir det ännu viktigare med et sociala nätverket. Därför är det avgörande för att öka antalet kvinnor på klubbarna att nya golfare känner sig välkomna. Att miljön och atmosfären bjuder in och gör att de vill vara på klubben.
Golf förändrade livet för mamma
Min favorithistoria när det gäller golf och kvinnor handlar om min mamma. Hon hatade verkligen golf när jag var liten. Min pappa var borta mycket, och kunde dyka upp efter gästerna på fredag kväll, pga sin golf. Men helt plötsligt var hon ensam hemma allt oftare när pappa och jag var ute på en kvällsrunda. Hon bestämde sig för att börja, 50 år gammal. Tillsammans med kompisen Lenas mamma anmälde hon sig till en nybörjar kurs. Det förändrade hennes liv.
Domineras fortfarande av män
Om fler ska få chansen att uppleva det jag gjort, behöver fler tjejer få chans att spela. Tyvärr är golf fortfarande en sport som domineras av män. även om det görs mycket idag för att ändra detta. Sverige ligger långt framme. Många svenska klubbar har gått med i golfförbundets 50/50 satsning. De vill göra en förändring. De vill få fler kvinnor som medlemmar, men också på andra positioner i klubben, som styrelse, banarbetare, tränare och klubbchefer. Men
Hur ändrar man sådant som ”sitter i väggarna”? Jargonger bland män, valda sanningar, och vanor?
Det är svårt, mycket svårare än de flesta klubbar trodde när de gick med i 50/50. Det kommer därför ta lång tid. En väninna berättade att hon bokat in sig i en boll med tre killar. De ifrågasatte direkt när hon dök upp på tee. Undrade om hon verkligen var medlem och om hon var säker på att hon skulle gå ut på samma starttid som dem. Varför? Hade de frågat en man samma frågor?
Denna attityd behöver förändras bland många män, om kvinnorna ska känna sig riktigt inkluderade och välkomna i klubben.
Vi behöver vara öppna för förändring, hitta nya möjligheter för kvinnor i golfen, gamla som unga. Det behövs nya sätt att lära sig golf på, inte så komplicerat och svårt. Inte så styrt av Hcp och tävling. Det behöver vara socialt och roligt, så enkelt som möjligt. Då trivs de flesta kvinnor bäst.